Minden CM-ről és fontosabb eseményről előre értesülhetsz, ha a fejléc Riadóhíradó gombjára klikkelve feliratkozol. Évi kb. 10 levél.


Demonstratív sajtótájékoztató 27-én a Dráva utcában!

gyalogok, trolira várók, beláthatatlan kanyargás. közlekedés budapest 2008

A Dráva utcában épült botrányos járda- bicikliút miatt, a Magyar Kerékpárosklub Észak-pesti szervezetének kezdeményezésére az MK demonstratív jellegű sajtótájékoztatót tart január 27-én, kedden délután 3- kor a Dráva utca- Kárpát utca sarokra.. Letakarjuk a járda- bicikliút táblát és egy nemzeti színű szalag összevarrásával ünnepélyesen bezárjuk a létesítményt, és bemutatjuk, milyen olcsóbb és jobb fejlesztések valósulhattak volna meg a szakmai tanácsainkkal.
Kb. fél óra lesz, gyertek minél többen, szükség van rátok!!  tovább »Egy vicc 1979-ből

már akkor is

Az 1979. január 18-i Lúdas Matyiból van.Kerékpáros vonulás - Utolsó péntek a hónapban - 09/01/30

Gyülekező a Hősök terén 18 órakor, indulás kb. n7-kor.

Azért, hogy mindenki fel tudjon készülni, s időben megtervezhesse aznapi programját, álljon itt a tervezett túra útvonala:

H­­ősők tere---Városliget---Stefánia---Stadionok---Népliget---Lágymányosi-híd---Pázmány sétány---Irinyi---Bocskai út---Karolina út---Villányi út---Alkotás útja---Moszkva tér---Margit körút---Margit-híd---Szt. István körút---Nagykörút---Üllői út---Múzeum körút---Károly körút---Bajcsy---Andrássy út---Hősök tere

Fix és opciós bevárási pontok:  tovább »Gyalogos-kerékpáros konferencia Budapesten

A Studio Metropolitana Budapest konferenciát rendez gyalogos-kerékpáros kérdésekről és a városi közterek fejlesztéséről január 29-én csütörtökön. A program kezdete: 9 óra, vége 16 óra.

Helyszín: Studium Irodaház, 1092 Budapest, Közraktár utca 4-6. 316-os terem

A szervező Studio Metropolitana Budapest munkatársai a korlátozott részvételi lehetőségek miatt kérik, hogy az érdeklődők előre regisztráljanak a
marton/kukac/studiometropolitana.hu címen.  tovább »Az OKÉ állásfoglalása az orosházi belvárosi kerékpárútról

Az Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete (OKÉ) elhibázottnak tartja a december végén elkészült, de a műszaki hiányosságok miatt még forgalomba nem helyezett orosházi kerékpárutat. A 2005-ben alakult civil szervezet szerint a megnyugtató rendezésre nincs mód, azonban szakszerű kiegészítésekkel némileg csökkenthető az út egyes szakaszain tapasztalható élet- és balesetveszély.  tovább »Budapesti közlekedésfejlesztési tervezet 2020-ig

Hölgyekurak, ha akartok, vessetek egykét pillantást a következő 300 oldalas irományra.
http://www.budapest.hu/resource.aspx?ResourceID=TirPortalBinary&document...
A 285. oldaltól (is) egész érdekes.New York kizöldül

Érdemes megnézni ezt a kisfilmet New York átalakulásáról.
Autósávokat szüntetnek meg, a helyükre gyalogos, teraszos területeket hoznak létre, bringasávokat és buszsávokat alakítanak ki. Mindezt az autós nemzet fellegvárában.
Egy kiragadott mondat:
"A veszélyes 6 sávos út helyett 4 sávosat alakítottunk ki."


http://vimeo.com/2264426Szlovákia: a bringás jobbról is előzhet

Híd a jövőbe - forrás: eiko, flickr

Egy szlovákul értő ismerősöm utánanézett a már emlegetett új szlovák szabályoknak.

Két fontos dolgot állapított meg. Egyrészt a mellény viselése ott is csak rossz látási viszonyok között kötelező. (Ennyit a magyar újságírás és a tények viszonyáról...)

Másrészt ezek mellett a kerékpárosnak lehetősége van álló vagy lassan haladó járművet jobbról is előzni, ha ez biztonságos!  tovább »Elvették a buszvezető jogsiját

A buszos sztorim folytatása a BKV-figyelőn - http://bkvfigyelo.blog.hu/2009/01/22/elvettek_a_szabalyserto_buszvezeto_...Önkéntesség, civil felelősségvállalás!

Önkéntesség

A Magyar Kerékpárosklub fontosnak érzi, hogy az önkéntesek bevonásával saját tevékenységét még hatékonyabbá tegye, mindezt úgy, hogy egyidejűleg segítse az önkéntesség gyakorlatának elterjesztését. Ezért az "Önkéntes munkacsoport" megalakítása mellett döntöttünk.

Várható feladatok:  tovább »

  • Elindítani az MK akreditációs folyamatát, aminek végén az MK mind küldő, mind fogadó szervezetté válik az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) programban.


Forró tavasz

A napokban váratlanul sok fronton indult el újra a fújbringásozás. Egyszerre telt be mindenkinél a pohár a szabálytalan biciklistákkal. Nem új ez, de tipikusan nyári és őszi sport. Mintha nem is január közepe lenne, síszezon, -10 meg ónos eső, meg 2 fokos 3 napos locspocsok. Igaz hogy minden eddigi (ennél még melegebb) télnél több bringást látni az utakon, de így se sokat. Miért épp most pattant el a cérna annyi sofőrben?
Aztán leesett.  tovább »Nem kéne három évig várni a dugódíjjal

Dugó...

A főpolgármesteri kabinet keddi ülésén a dugódíj bevezetéséről tárgyalt, amit 2012-ben vezetnének be, a bevételeket pedig közlekedési fejlesztésekre fordítanák. Ennek értelmében a Hungária körút - Október 23. út - Bocskai út - Karolina út - Alkotás utca - Margit körút vonalán belülre hajtáskor 400-600-800 forintos behajtási díjakat kéne fizetni.  tovább »Részleges sisaktörvény Szlovákiában

biztonság vs sisak

Kötelezővé tették a védősisak használatát a kerékpárosok számára - a felnőtteknek csak lakott területen kívül, gyermekeknek 15 éves korig viszont lakott területen is.
Településen kívül biciklivel közlekedők kötelesek fényvisszaverő mellényt viselni.

forrás: Index.hu

Csak reménykedhetünk, hogy ez nem vezet a bringázás súlyos visszaeséséhez. Mint például Spanyolországban:  tovább »A frusztrált autós esete a biciklistával! - válasz a NOL-ban megjelent cikkre

Bruce Lee

Miközben minden idők leghasznosabb bogját olvasgatom itt a CM-en (bulvárhírek...), más cikkeket irogat a Népszabadságba. Válaszoltunk rá!
János

http://kerekparosklub.hu/a-frusztralt-autos-esete-a-biciklistaval-valasz...2012-től vezetnék be a dugódíjat Budapesten

Dugódíjat vezetne be 2012-től Budapest belvárosában a főváros új közlekedésfejlesztési terve, melyet kedden tárgyalt meg a főpolgármesteri kabinet. A környezetvédelmi szempontokat hangsúlyozó új koncepció szerint naponta 60-110 ezerrel kevesebb autó közledne a belvárosban, ha behajtási díjat szednének.

Írja az origo

LINK
http://www.origo.hu/itthon/20090120-fopolgarmesteri-kabinet-2012tol-java...Nincs többé ha, csak mikor

autópálya - Hundertwasser szerint

"Az USA következő elnökének autózással kapcsolatos tervei egy átfogó és nagyszabású energiagazdálkodási reform részét képezik: „Vitán felül áll annak szükségessége, hogy megváltoztassuk energiagazdálkodási alapelveinket. Nem az a kérdés, hogy kell, hanem az, hogy hogyan. Nincs többé ha, csak mikor. A saját biztonságunk, gazdaságunk, munkahelyeink és bolygónk érdekében a (kő)olaj időszakának a mi korunkban kell véget érnie.” Kemény szavak ezek egy leendő amerikai elnök szájából." - http://totalcar.hu/magazin/kozelet/obamaauto/  tovább »Hülye bringás

http://hulyebringas.blog.hu/

Ma indult, eddig 3 bejegyzés van rajta. Máris index címlapon.

Lesz hol kidühöngeniük magukat "barátainknak".Kerékpáros hibabejelentő a 13. kerületben

Úthiba

A Magyar Kerékpárosklub Észak-pesti Területi Szervezete hibabejelentő szolgálatot indít a 13. kerületben, a kerületi kezelésű kerékpárutak hibáinak feltérképezésére. Az uthiba13 kukac kerekparosklub pont hu e-mail címen bárki jelezheti az általa észlelt úthibát, amely akadályozza vagy veszélyezteti a kerékpáros-közlekedést.

Az úthibákat minél pontosabb helymeghatározással (utca, kereszteződés, jellemző tereptárgyak megjelölése), pontos leírással (hiba jellege) és lehetőleg fényképpel dokumentálva kérjük beküldeni.  tovább »Forgalomszámláló automata

Durga linkelt egy kerékpárszámlálós bejegyzést a Kerékagyról. Jó is hogy előjött a dolog, mert régebben a fővárostól konkrét ígéreteket kaptunk arra hogy Budapesten is lesz 1-2 ilyen berendezés. A Bem rakpart konkrétan fel is merült mint egyik helyszín. Jó lenne ha az Kerékpárosklub felmelegítené a dolgot. Olyan kellene amit lehet neten is figyelni, a statisztikákkal együtt (csapadék, hőmérséklet, napszak). A Kerékagyon egy hozzászóló linkelte a bringás utcabútorgyártó katalógusát is. Vannak benne jó dolgok.  tovább »A KRESZ nélküli város

Egyetlen baleset sem történt!
Miért?
Táblák hiányában az emberek egymásra is odafigyelnek:)
Egyedülálló statisztika!

http://webcast.tv2.hu/aktiv/index.php?m=video&video_id=388557

123456789következő ›utolsó »